mandag den 8. februar 2010

Er Saints-sejren begyndelsen på et nyt dynasti?


Efter New Orleans Saints overraskende Super Bowl-sejr ligger vejen åben for at skabe et nyt football-dynasti.

New Orleans Saints slog søndag nat dansk tid benene væk under de fleste eksperter, da de besejrede favoritterne Indianapolis Colts og vandt Super Bowl XLIV i Miami. Og mens indbyggerne i den ellers så hårdt plagede by tyvstartede to festuger, hvor både parader og Mardi Gras står på programmet, begyndte eksperterne allerede at spekulere på, om sejren var begyndelsen på et nyt dynasti.

De store dynastier er kommet og gået i NFL. Og derfor er det også helt naturligt, at der er sat nogle rammer for, hvornår du kan kalde dig et dynasti. Men Saints er allerede på vej. De er faktisk det eneste hold, der to gange har spillet i NFC-finalen i de sidste fem år. Nu har de så første Super Bowl-sejr under hjelmen.

Da NFL første gang accepterede at spille en finale imod de nye ”opkomlinge” fra AFL i januar 1967, var der to hold, der havde været dominerende. Baltimore Colts og Green Bay Packers. Derfor var det ikke overraskende, at de to hold var deltagere i de tre første Super Bowls, og Green Bay Packers var endda ledet af Vince Lombardi, efter hvem Super Bowl trofæet er opkaldt.

Green Bays sejre i de to første Super Bowl er derfor årsagen til, at Packers var det første dynasti i NFL. Og der skulle gå lidt tid, før vi så det næste. Skiftende sejre til forskellige hold fra både den ene og den anden halvdel af ligaen (nu kaldt AFC og NFC under det samlede NFL) gjorde, at vi ikke rigtigt kan tale om dynastier. Ikke før Terry Bradshaw og hans Steelers vandt fire Super Bowls fra midten af 70’erne.

Nogle taler om et dynasti, når vi tænker tilbage på Don Schula og hans Dolphins, der vandt to ud af tre Super Bowls fra 1972 til 1974, og især den midterste står stadig klart i historien, fordi det var året, hvor Miami Dolphins gik ubesejrede gennem sæsonen. Og Tom Landry og hans Cowboys vandt to og tabte to Super Bowls. Derfor skal vi nok helt frem til 80’erne, hvor San Francisco 49ers med quarterback Joe Montana spillede og vandt fire Super Bowls, for at finde det næste reelle dynasti.

I 90’erne var det Dallas Cowboys, der med tre sejre på fire år lavede et ægte dynasti med quarterback Troy Aikman, running back Emmitt Smith og wide receivers som Michael Irving og Alvin Harper. Og i det seneste årti har der stået Tom Brady og New England Patriots på dynasti-pokalen. USA er klar til et nyt dynasti.

På pressekonferencen mandag eftermiddag dansk tid kunne NFL-kommissær Roger Godell fortælle, at vi havde været vidne til endnu en kamp af høj klasse. Han fortalte også, at det så ud til, at 151 millioner mennesker i USA havde kigget med, hvilket er en stigning 10 procent fra sidste år og en ny rekord. Og så lykønskede han New Orleans og deres Saints og fortalte, at han forstod, at for den hårdt ramte by var det meget mere end bare en sejr.

”New Orleans Saints demonstrerer også værdien af sport. For træner Payton og quarterback Brees var det mere end en fodboldkamp. De repræsenterer hver dag en hel by og dens lidelser. Derfor er det et meget stort tillykke, jeg sender deres vej,” sagde han.

Han roste også Drew Brees som spiller og som menneske.
”For et par år siden havde jeg den fornøjelse i syv dage at dele en køje med Drew Brees, da vi besøgte Irak, og jeg kan uden at tøve sige, at Drew Breew er ikke bare kampens Mest Værdifulde Spiller – han er den Mest Værdifulde Person.”

New Orleans Saints har alle mulighederne for at kunne opbygge et nyt dynasti og komme tilbage til Super Bowl og vinde igen næste år.

Holdet er ungt og sultent, som træner Sean Payton sagde på pressemødet.
”Og sådan en sejr gør kun, at vi rykker endnu tættere sammen og har lyst til at gøre det igen. Der er så meget ved denne situation, der føles rigtigt. Der er så meget, der føles specielt. Og der findes ikke en kamp som Super Bowl, sagde Sean Payton.

Når foråret kommer, og sårene er slikkede, skal Saints så forsøge at holde fast på en række spillere, der pludselig vil blive meget efterspurgte af de øvrige sultne hold i ligaen. Folk som Reggie Bush og Darren Sharper skal have nye kontrakter, og måske kan de ikke tilbyde dem nok. Men en by som New Orleans, hvor football er mere end en sport, og hvor spillerne er mere end bare sportsudøvere, der kan udsigten til at blive en del af et helt nyt slags dynasti være nok til at lokke spillere til.

Drew Brees sagde det måske bedst af alle:
”Da vi kom så tæt på i 2006, sagde jeg det med det samme: På et tidspunkt vil vi vinde et mesterskab. Og når vi gør, vi vil for altid være knyttet sammen. Denne sejr vil aldrig forsvinde. Og jeg vil gøre mit yderste for at komme tilbage og vinde et par stykker mere.”

Kan han holde det løfte, har han også gjort Saints til et dynasti.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.