torsdag den 29. april 2010

"Er din mor prostitueret?"


Jeff Ireland er kommet under alvorlig beskydning i pressen for at have stillet et meget direkte spørgsmål under et interview, men er det berettiget?


I forbindelse med den nyligt overståede draft til NFL er der kommet en mængde interessante historier frem. Én af dem, der i går trak de store overskrifter i USA, var den om Miami Dolphins general manager Jeff Ireland, der under et interview med wide receiver Dez Bryant før draften tilsyneladende havde spurgt ham, om hans mor var prostitueret. Hold da op, hvor det fik folk op ad stolene.

Emails, blogs, læserbreve og avisartikler var fyldt med diskussioner, debatter og generel misbilligelse af Jeff Ireland. Nogle kaldte endda på en straf til ham, ligesom spillerne bliver givet straffe, når de overtræder det moralske kodeks, der eksisterer i NFL.

På det populære radioshow "Mike and Mike in the Morning", hvor journalisten Mike Greenberg og den tidligere football-spiller fra Philadelphia Eagles Mike Golic underholder om sport hver eneste morgen, var Golic ikke i tvivl. "Jeg ville have rejst mig op og knaldet ham en lige i smasken," sagde han onsdag morgen.

Golic er langt fra alene om det synspunkt. Mange mener endda, Jeff Ireland burde indberettes til alle mulige råd og domstole for at have stillet dette spørgsmål. Han har fornærmet Dez Bryant. Han har fornærmet hans mor. Og han har stillet et spørgsmål, der i aller bedste fald må siges at være helt irrelevant, mener kritikerne. Virkelig?

Lad mig med det samme sige, at havde jeg siddet i samme situation, så havde jeg ikke stillet det spørgsmål på den måde. Så skulle det lige være på plads. Men på spørgsmålet om, hvorvidt det er relevant, vil jeg tillade mig at sætte et temmelig stort spørgsmålstegn.

Dez Bryant kommer fra en familie, der ikke har levet under de bedste kår. Hans mor har endda været i fængsel og har i mange år bevæget sig i de kriminelle kredse. Når spørgsmålet om, hvorvidt hun har været prostitueret, har relevans, så er det fordi, mange prostituerede mødre i USA på et tidspunkt også vælger på et eller andet plan at prostuere deres børn. Det er handlinger, der er helt uden for barnets egen skyldsfære, og Dez Bryant ville aldrig kunne klandres for, hvis han havde været udsat for den slags. Men det vil automatisk have efterladt nogle voldsomme psykologiske ar og have givet ham en mental baggage, der ville have haft alle mulige chancer for at påvirke ham som fodboldspiller. Igen: Dez Bryant kan være jordens rareste menneske. Det er ikke hans skyld. Men stod jeg over for en mand i den situation, ville jeg aldrig hyre ham til et arbejde. Jeg ville have stabilitet og sikkerhed og pålidelig ind på min arbejdsplads, og en mand med den baggrund ville næsten garantere det modsatte. Jeg understreger, at det ikke har noget med Dez Bryant at gøre. Det er ikke hans skyld. Jeg ville bare ikke have ham.

En anden ting er, at vi egentlig ikke ved, hvordan spørgsmålet er blevet stillet. Hvis Jeff Ireland rejste sig op og pegede på Bryant og med hævet og spydig stemme sagde: "Er din mor luder?", så efterlader det et andet indtryk, end hvis han efter 90 minutters samtale, hvor Bryant har åbnet op omkring sin mors fortid, forsigtigt siger: "Så du fortæller mig, at din mor er prostitueret?" Der er kæmpe forskel på de to måder at spørge på. Vi ved ikke, hvordan det blev sagt.

Den tredje og måske aller vigtigste ting at tage med i sine overvejelser er situationen. Jeff Ireland sidder jo ikke og skal hyre en gut til at stå og sælge burgere på McDonalds. Han spørger jo ikke ind til en mands familie-forhold, fordi han skal bruge en, der kan stå i et skydetelt over sommeren. Han er ved at overveje, hvorvidt han skal bruge 30 millioner dollars på en investering, der vil kunne betyde sejr eller nederlag for hans virksomhed, Miami Dolphins, i de kommende år. Der er så store forretningsmæssige og økonomiske aspekter i denne samtale, at han må tillades at tage sig større friheder end andre. Du og jeg kan brokke os over en arbejdsgiver, der stiller den slags spørgsmål, men for folk som Kobe Bryant, Lionel Messi og Dez Bryant gælder der simpelthen nogle andre regler. De må og skal finde sig i mere, end vi andre gør, fordi de også i det daglige vil blive udsat for så meget mere og som betaling vil få så meget mere igen. Det skal der ikke herske nogen diskussion om.

Efter det kom frem, hvad Jeff Ireland havde spurgt om, har han ringet til Dez Bryant og undskyldt og sagt, at han ikke mente noget med det, og at det i hvert fald ikke skulle ses som manglende respekt. Han ønskede ham desuden held og lykke med sin karriere hos Dallas Cowboys. Betyder det, at han ikke mente det? Betyder det, at han fortryder sit spørgsmål? Sikkert ikke. Vi oplever dagligt undskylder fra folk, som ikke mener dem, og som kun siger undskyld, fordi vi skal videre, og der skal glattes ud. De mente stadig det, de sagde, da de sagde det. Og det er okay. Spørgsmålet var stadig legitimt. Kunne det have været stillet på en anden måde? Sikkert. Men vi ved ikke, hvordan det blev stillet. Og med al den ballade, der har været omkring Pittsburgh Steelers quarterback Ben Roethlisberger og hans to anklager om seksuelt overgreb med efterfølgende suspendering i seks kampe, så er der vel ikke noget at sige til, at spørgsmålene er lidt hårdere, lidt mere nærgående og væsentligt mere provokerende, end de er nede på grillbaren.

Dez Bryants mor fødte sin søn, da hun var meget ung. Hun har handlet med crack og har været i fængsel for det, og derfor var spørgsmålet stort set det naturlige næste spørgsmål i samtalen. Vi kan måske hurtigt blive enige om, at det var et spørgsmål, der i den grad gik over grænsen mand-til-mand. Ingen mænd kan lide at høre noget med sex og deres mor i samme sætning. Det virker bare ikke for os. Men derfra og til at hoppe helt op på barrikaderne over et spørgsmål som dette, det er bare forkert. Disse mennesker sidder og sælger en pakke. De sælger sig selv som sportsfolk. De sælger deres stabilitet, deres baggrund, deres pålidelighed. De skal gå med din uniform på og tale og agere som repræsentanter for dig og din virksomhed. Nåh ja, og i øvrigt er du ved at skrive en check på 30 millioner dollars til ham. Og så må du ikke sikre dig, at der ikke er flere skeletter i skabet, end dem, du umiddelbart kender til?

Nogle har også foreslået, at det måske var en test. Jeff Ireland provokerede Dez Bryant og ledte efter en reaktion. Men hvilken reaktion? Var det 'Den lydige Bryant', der ikke brokker sig eller mister fokus ved ubehagelige spørgsmål eller provokationer? Eller var det 'Den tændte Bryant', der kan bruge den slags provokationer til at blive bedre og vise, hvem der er den bedste? Ville det måske have været bedre, hvis han rent faktisk havde gjort, som Golic sagde, han ville have gjort? Måske skulle han have rejst sig op og smasket Jeff Ireland en lussing? Han kunne også have været hurtig og vendt den om og spurgt: "Er din?" Faktum er i hvert fald, at han ikke efterlod et godt nok indtryk og derfor gjorde eller sagde noget, der ikke faldt i Jeff Irelands smag. I dag skal han nemlig spille for Dallas Cowboys.

Der er dog en ting, vi med sikkerhed ved. Der vil ikke være mange cornerbacks, der i fremtiden står over for Dez Bryant uden at sige noget ganske ubehageligt om hans mor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.