onsdag den 28. april 2010

Maradona scorer det bedste mål


Der er nok ingen spiller, der alene har haft så stor betydning for et holds succes, som Diego Armando Maradona havde i Mexico i 1986. Her scorer han det måske bedste solo-mål i VM's historie.Efter at have scoret et forfærdeligt mål med hånden viste Diego Armando Maradona kort efter en hel verden, hvorfor han blev anset for at være unik, da han scorede sit andet og muligvis det bedste mål nogensinde i kampen mod England i VM 1986.

Det er højst sandsynligt, at han altid vil blive husket i forbindelse med et andet rigtig grimt mål, men måske blev det bedste mål nogensinde i en VM-kamp scoret af Diego Armando Maradona i kvartfinalen i VM 1986 i Mexico.

For øjnene af 114.580 tilskuere på Stadio Azteca i Mexico City den 22. juni viste Diego Maradona den absolut værste og den absolut bedste side af sit unikke talent.
I det 51. minut havde han scoret det famøse mål med hånden, som han senere henviste til som El Mano de Dios – Guds hånd – men blot tre minutter senere besluttede den lille argentiner – og måske den bedste fodboldspiller nogensinde – at vise verden, at han også kunne score et ordentligt mål.

England havde ikke startet turneringen godt. De havde tabt til Portugal og spillet uafgjort mod Marokko og var kun kommet videre til næste runde takket være Gary Lineker, Everton-angriberen, der efter sommerferien skulle ned og prøve kræfter med den spanske liga for FC Barcelona. Med et vaskeægte hattrick mod Polen sikrede han, at England kom i ottendedelsfinalen mod Paraguay. Her scorede Lineker to mere, og Peter Beardsley lukkede og slukkede, da han sikrede Englands anden 3-0 sejr i træk. Det lod til, at englænderne var varmet rigtig godt op til kvartfinalen.

Argentina havde spillet bedre under ledelse af deres nye anfører Diego Maradona. De slog Sydkorea 3-1, spillede uafgjort 1-1 mod de forsvarende mestre fra Italien og slog Bulgarien 2-0. I ottendedelsfinalen slog de deres sydamerikanske rivaler Uruguay 1-0 og var klar til kampen mod England.

Efter det berygtede Guds hånd-mål, der nok vil gå over i historien som det værste mål, der nogensinde er scoret i en VM-kamp, kom Maradona tilbage og scorede det mål, der nok vil blive husket som det bedste.

Maradona fik bolden et stykke inde på sin egen banehalvdel. Han vendte lynhurtigt om og begyndte sit løb mod det engelske mål.

Som dreng havde Maradona lært den særlige driblestil, der gik under navnet Gambetta. Ifølge hans daværende holdkammerat Jorge Valdano er der to dele af Gambetta. Først er der de finter, du udfører med din fod. De finter viser, at du er i stand til at gøre hvad som helst med bolden, og det giver dig værdighed. Den anden del er ”løgnen”. Du forsøger at vise modstanderen, at du vil gøre en ting, men du ”lyver” og gør i virkeligheden det stik modsatte. Smagen for ”løgnen” er – for at sige det mildt – meget veludviklet i Argentina. Og tilsammen udgør de to dele den højt elskede fodbold-finte i Argentina kaldet Gambetta.

Det var denne finte, Maradona brugte på hele fem englændere, da han løb over midterlinjen og ned mod Peter Shilton i det engelske mål. Selve målet er uden sammenligning i VM-fodboldens historie, og det viste hele verden, hvorfor Diego Maradona var den mest feterede spiller på sin tid.

Efter at have scoret målet løb Maradona ud mod Hjørneflaget, og med det samme kom Jorge Burruchaga løbende hen til ham for at hylde ham.

Gary Lineker stod på midterlinjen og så til uden at kunne tro sine egne øjne. Han har siden givet udtryk for, at det eneste ord, han kunne komme på, da han så målet var: ”Wow!” Hans eget reduceringsmål betød mindre.

Diego Maradona havde egenhændigt sendt England ud af turneringen. Hans Guds-hånd-mål havde forarget en hel fodbold-verden, men hans Gambetta-mål havde begejstret alle. Det var et fodbold-genis største bedrift, og det står endnu som det bedste mål, der nogensinde er scoret i en VM-kamp.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.