torsdag den 20. maj 2010

Husker du: Et nyt England møder en ny modstander

Lev Yashin i Sovjetunionens mål fik en travl aften i sit lands første VM-kamp nogensinde.

Den 8. juni, 1958 var det et rystet England, der stillede op mod Sovjetunionen, der ikke alene var med i VM for første gang, men også repræsenterede en nation, der to år forinden havde invaderet Ungarn.

Da England og Sovjetunionen gik ind på Nya Ullevi den 8. juni, 1958 ventede der de 49.348 tilskuere en ganske særlig oplevelse. De fleste fodboldfans havde fulgt de to nationer meget tæt gennem det seneste stykke tid men af årsager, der havde meget lidt med fodbold at gøre.

Dette var første gang, Sovjetunionen var med ved VM, og efter at være sluttet på en delt 1.-plads med Polen i deres kvalifikationspulje, måtte de ud i en omkamp, hvor de slog deres naboer på ”neutralt” græs i Leipzig i Østtyskland.

Sovjetunionen var allerede fasttømrede i mange menneskers bevidsthed, eftersom de havde vundet olympisk guld i Melbourne i 1956. Men de var også vadet ind i resten af verdens bevidsthed i en ikke-sportslig forstand, da de invaderede et frihedssøgende Ungarn i 1956 og derved var med til at sikre, at det ungarske landshold ved VM i 1958 var blot en skygge af sig selv. Store spillere som Puskás, Kocsis og Czibor var ikke længere en mulighed at nyde for Ungarn. At påstå at Sovjetunionen ikke var den mest populære nation er en kæmpe underdrivelse, men de øvrige hold lod til at forstå, at det nok ikke var de sovjetiske spillere, de skulle skyde skylden på. Derfor behandlede de dem på samme måde som deres øvrige kolleger. Dette var jo trods alt deres første VM-kamp nogensinde.

Det England, de mødte, var et rystet England og på mange måder et nyt England. Den 5. februar, 1958 havde en tragisk flyulykke i lufthavnen i München kostet syv Manchester United-spillere livet, heriblandt flere faste spillere på Englands landshold.
Venstre back Roger Byrne, angriber Tommy Taylor og perlen på Englands hold, det 22-årige midtbanegeni Duncan Edwards, der havde hjulpet Manchester United frem til at blive et af de aller bedste hold i hele Europa, havde alle været blandt ofrene. Under ledelse af Skotlands deltidsmanager og Uniteds fuldtids-boss, Matt Busby, havde Edwards hjulpet United frem til at blive et rigtig seriøst bud på en afløser af Real Madrids dominans i Europa, hvor spanierne havde vundet de første fem Europa Cup-trofæer. Og med den høje, stærke Edwards på midtbanen, var England cyklet ubesværet gennem kvalifikationen og havde kun tabt et enkelt point i den uafgjorte kamp i Irland.

To ud af de tre døde landsholdsspillere havde scoret 10 ud af de 15 mål med Edwards på tavlen to gange og Taylor otte gange. De ville blive voldsomt savnet, og tragedien påvirkede hele truppen såvel som de fleste af de, der var tilskuere på Nya Ullevi den dag, fordi det var første gang siden ulykken, at de havde set holdet.

Fra starten af kampen virkede englænderne en anelse ufokuserede og var måske påvirkede af den intensitet, der herskede omkring kampen. De spillede udmærket og stod godt til Sovjetunionen, men de kunne ikke score. I det 13. minut blev debutanternes anfører Nikita Simonian tilskrevet et mål, der ramte flere spillere, før den endte bag Burnley målmand Colin McDonald.

Det andet mål kom i 56. minut, da Viktor Tsarev fandt Alexandr Ivanov med et flot aflevering. Ivanov driblede rundt om McDonald og scorede.

I 66. minut reducerede Derek Kevan med et flot hovedstød, der fik Lev Yashin i Sovjetunions mål til at se lidt fortabt ud, og han så endnu mere tosset ud, da hans reaktion på straffesparket i 85. minut var at kaste sin kasket efter den ungarske dommer, István Zsolt. Den tackling, Yuri Voinov havde sat ind på Johnny Haynes, var ikke at finde i nogen fodboldbog, og Tom Finney scorede flot fra pletten, da han placerede den lavt og hårdt i det venstre hjørne.

2-2 resultatet var i det store og hele ganske retfærdigt , men kampen bliver husket som Englands første VM-kamp efter den forfærdelige ulykke i München, og som den første kamp ved et VM af Sovjetunionen.