tirsdag den 18. maj 2010

Husker du? Da Ungarn satte et par ting på plads


VM i 1982 bød på masser af lækker fodbold, og noget af det bedste stod Ungarn for i deres første gruppekamp mod El Salvador.
Efter at have tabt tre kampe i træk i VM fire år tidligere var Ungarn opsat på at sætte tingene på plads i deres åbningskamp i 1982 mod El Salvador.

FIFAs præsident Joaõ Havelange var blandt de heldige tilskuere, der var på plads i Elche den 15. juni, 1982 til Gruppe 3-kampen mellem Ungarn og El Salvador. To dage forinden havde Belgien chokeret verden ved at slå de forsvarende mestre Argentina med 1-0 i åbningskampen i samme gruppe, og dette åbnede helt nye muligheder for ungarerne, der havde hævn i tankerne.

El Salvador havde kvalificeret sig til VM for anden gang på bare 12 år, og de var den ene af to repræsentanter fra den svage Nord- og Central-amerikanske region. Eksperterne havde længe hævdet, at to hold fra denne region var et for meget, men dette var det første VM med 24 hold i stedet for de tidligere 16, så derfor havde de fået to pladser. Men da Tibor Nyilasi allerede i 3. minut headede bolden i mål til 1-0 bag målmand Luis Guevara Mora, var ungarerne godt i gang med at bevise, at eksperterne havde ret.

Ungarn havde bitre minder fra VM fire år tidligere, da de tabte deres første kamp til værtsnationen og de senere mestre Argentina med 2-1 og fik to af deres stjernespillere András Töröcsik og Tibor Nyilasi vist ud. Det var et hårdt nederlag at sluge, og de kom sig aldrig helt over det og tabte også begge deres følgende gruppekampe til Italien og Frankrig. Der var ingen tvivl om, at der var kommet ridser i lakken hos de stolte ungarere med de flotte traditioner. Derfor var denne åbningskamp mod El Salvador meget vigtig.

Allerede i 10. minut gjorde Gábor Pölöskei det til 2-0, og da legenden László Fazekas bankede et flot langskud i kassen i det 23. minut, var grundarbejdet gjort.

3-0 holdt til halvleg, og på det tidspunkt var kampen allerede vundet. Men manager Kálmán Mészöly, der selv havde gode VM-minder fra deltagelse på Ungarns landshold ved VM i 1962 og 1966, ville have mere. I omklædningsrummet i pausen mindede han sine spillere om det, der var sket i 1978 i Argentina. Dette var VM. Det var ikke nu, de skulle slappe af eller holde tilbage. Spillerne skulle give den alt, hvad den kunne trække og ikke vise nåde over for mellemamerikanerne.

József Tóth gjorde det til 4-0 i 51. minut, og fire minutter senere var det anføreren fra for fire år siden, László Fazekas, der i sin 86. kamp for Ungarn scorede til 5-0. Det var tydeligt at læse beslutsomheden i veteranens ansigt, da han sendte bolden i nettet.

El Salvador oplevede ikke mange tilråb fra tilskuerpladserne, og de få trofaste støtter dæmpede hurtigt deres jublen, efterhånden som resultatet blev mere og mere vildt. Men i 65. minut kunne man kort høre dem igen, da deres spillere gav dem noget at juble over.

Efter et forbavsende flot angreb endte bolden hos Luis Ramirez Zapata, der sendte den forbi Ferenc Mészáros in Ungarns mål. Stillingen var nu 5-1, men skulle man bedømme ud fra Zapatas jubel, skulle man tro, det var det eneste mål i kampen indtil videre. De forsøgte endda at få bolden hurtigt fra målmanden, så de hurtigt kunne få sat spillet i gang igen, som om de havde kampen under kontrol og nu med Zapatas mål havde ungarerne lige der, hvor de ville have dem. Det irriterede ungarerne endnu mere, og de indledte en tæppebombning af El Salvadors mål.

László Kiss var blevet opdaget af manager Mészáros i Budapest-klubben Vasas SC, hvor Mészáros selv havde spillet gennem hele sin egen karriere. Kiss var en spiller, der elskede de store øjeblikke, som han havde bevist, da han scorede to mål i sin debut på landsholdet i en kamp mod Norge. Denne gang cementerede han sit navn fast i historie-bøgerne, da han scorede det hurtigste hattrick nogensinde i en VM-kamp. Han afløste András Töröcsik i 55. minut og scorede tre brillante mål på blot ni minutter, kun afbrudt af målet til 7-1, der blev scoret af den anden indhopper László Szentes. Kiss blev således også den eneste spiller, der nogensinde er kommet ind i en VM-kamp og har scoret et hattrick.

Tibor Nyilasi sluttede showet med endnu et fabelagtigt hovedstødsmål og satte dermed ramme om kampen på flottest mulige måde.

Det var en absolut enestående kamp af Ungarn og tilsvarende dårlig kamp af El Salvador. Kun angriber Jorge Mágico Gonzáles kom fra kampen med lidt af sin værdighed intakt. Han talent var meget tydeligt, og lokale spejdere lavede den nødvendige kontakt og sikrede, at han blev i Spanien efter turneringen var slut. Han skrev kontrakt med Cadiz.

Desværre for ungarerne blev det deres eneste sejr, og deres 1-1 mod Belgien gav dem tre point på 3.-pladsen og sendte dem ud af turneringen sammen med netop El Salvador. Men i et kort og uforglemmeligt øjeblik fik de verden til at huske, at Ungarn var en formidabel fodbold-nation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.