tirsdag den 1. juni 2010

Husker du? Da Jugoslavien mødte Vesttyskland igen - igen


I 1962 i Chile gentog vesttyskerne og jugoslaverne et traditionelt møde. Og det skulle ikke blive sidste gang.


Da Vesttyskland skulle spille mod Jugoslavien i kvartfinalen ved VM i 1962 i Chile, lignede det på papiret bare endnu en kamp. Men begge hold havde været her før – flere gange, og de ville komme det igen.

Det er måske ikke selve kampen, der udgør et mindeværdigt øjeblik, men at Vesttyskland mødte Jugoslavien i kvartfinalen ved VM i Chile i 1962 var faktisk ret unikt – af flere forskellige årsager.

Da Vesttyskland for første gang siden 2. Verdenskrig havde fået tilladelse til at gå ind i VM-kvalifikationen i 1954, var deres eneste håb for deltagelsen, at de kunne genvinde lidt ansigt, lidt stolthed og forhåbentlig en masse nye venner. De skulle få endnu mere end det. De lagde ud med at besejre Tyrkiet 4-1, før de tabte 8-3 til mægtige Ungarn. Det sendte dem ud i en play-off kamp mod Tyrkiet igen, en kamp de vandt med 7-2, hvilket sendte dem videre til kvartfinalen.

I Gruppe 1 vandt Jugoslavien 1-0 over Frankrig og spillede uafgjort med de forsvarende mestre Brasilien 1-1. Det sendte jugoslaverne videre til næste runde.

I kvartfinalen i 1954 spillede Vesttyskland mod Jugoslavien. Tyskerne vandt kampen 2-0 og gik hele vejen i finalen og overraskede alle eksperterne ved at slå Ungarn 3-2 og vinde VM-trofæet.

I Sverige i 1958 lagde Vesttyskland ud med at besejre Argentina 3-1, hvorefter de spillede 2-2 mod Tjekkoslovakiet, der ellers førte med to ved halvleg. Vesttyskerne spillede også uafgjort mod Nordirland med den fabelagtige Harry Gregg i målet, og med fem point i tre kampe var Vesttyskland videre til næste runde.

I Gruppe 2 spillede Jugoslavien 1-1 mod Skotland, før de slog Frankrig – ligesom fire år tidligere – denne gang 3-2 på et mål af Todor Veselinovic tre minutter før tid. 3-3 i den sidste kamp mod Paraguay gav dem de fire point, de havde brug for til at komme videre til næste runde.

I kvartfinalen i 1958 i Sverige spillede Vesttyskland mod Jugoslavien. Vesttyskland vandt kampen 1-0 på et mål af Uwe Rahn efter blot 12 minutter, men i semifinalen mod Sverige var de oppe imod en bedre modstander og tabte kampen.

I Chile i 1962 lagde Vesttyskland ud med at spillede 0-0 mod Italien, før de slog Schweiz 2-1 og værterne fra Chile med 2-0. Med fem point på kontoen var Vesttyskland klar til næste runde tæt fulgt af Chile.

Imens i Gruppe 1 havde Jugoslavien tabt 2-0 til Sovjetunionen, men de kom flot igen og besejrede de tidligere dobbelte verdensmestre Uruguay 3-2 og fik deres første to point. De havde brug for en sejr over Columbia, der ellers havde overrasket alt og alle ved i en flot kamp at spille 4-4 mod Sovjetunionen. Jugoslaverne lod sig dog ikke tage på sengen og spillede en fremragende kamp. De vandt 5-0 over Columbia og sikrede sig videre adgang i turneringen.

I kvartfinalen i 1962 i Chile spillede Vesttyskland mod Jugosla..., vent lige et øjeblik! Har vi ikke hørt det før? Ligegyldigt hvilke odds, du ville få, eller hvor små chancerne var, så var faktum, at Vesttyskland i endnu en VM-slutrunde i juni måned stod overfor Jugoslavien. Denne gang vandt jugoslaverne dog 1-0, før de måtte give efter over for de stærke tjekker i semifinalen.
Da det stod klart, at de to nationer endnu engang skulle spille mod hinanden i kvartfinalen i 1962, var der ingen, der kunne tro det. Men de måtte hellere vænne sig til tanken.

Sepp Herberger blev erstattet som Vesttysklands landstræner i 1964 af sin ”elev” Helmut Schön. Men det mest berømte juni-møde i VMs historie sluttede ikke, da Herberger sagde farvel.

Den 26. juni, 1974 slog Vesttyskland Jugoslavien på Rheinstadion i Düsseldorf på vej mod deres 2. VM-titel. Den 10. juni, 1990 var 74.765 tilskuere på Guiseppe Meazza stadion i Milano vidne til, at Vestyskland slog Jugoslavien 4-1 på to mål af Lothar Matthäus, et af Jürgen Klinsmann og et af Rudi Völler.

Selv ikke opdelingen af det gamle Jugoslavien i 1991 ændrede meget på traditionerne inden for det mest klassiske opgør i VM-fodbolden. Den 21. juni, 1998 spillede Tyskland og Jugoslavien uafgjort 2-2 på Félix Bollaert i Lens, mens det var ex-Jugoslaviens anden store fraktion, Kroatien, der gjorde det af med tyskerne 3-0 i semifinalen.

Jugoslavien:
Milutin Soskic
Vladimir Durkovic
Fahrudin Jusufi
Petar Radakovic
Vladimir Markovic
Vladimir Popovic
Vladimir Kovacevic
Dragoslav Sekularac
Drazen Jerkovic
Milan Galic
Josip Skoblar

Manager:
Milovan Ciric

Vesttyskland:
Wolfgang Fahrian
Hans Nowak
Karl-Heinz Schnellinger
Willi Schultz
Herbert Erhardt
Willi Giesemann
Albert Brülls
Helmut Haller
Uwe Seeler
Horst Szymaniak
Hans Schäfer

Manager:
Sepp Herberger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.