søndag den 13. juni 2010

Vidste du? Han skabte VM-historie

Lucient Laurent var overhovedet ikke klar over, at han skrev VM-historie 13. juli 1930 klokken 15.19 i Uruguay.

Det var et ganske almindeligt mål, og Lucien Laurent jublede med sine holdkammerater, som han havde gjort så mange gange tidligere for sin klub Cercle Athtétique de Paris. Først senere forstod han, at han havde scoret det aller første mål i det aller første VM nogensinde.

Da Frankrigs Ernest Liberati præcis klokken 15.19 den 13. juli, 1930 i kampen mellem Frankrig og Mexico sendte bolden ind fra højre, og Lucien Laurent flugtede den i mål bag målmand Oscar Bonfiglio, havde Laurent ingen idé om, at han havde skrevet historie. Men i modsætning til mange af sine holdkammerater ville han have rigtig lang tid til at lade det synke ind.

Da de 13 hold var ankommet til Uruguay for at deltage i det første fodbold-VM nogensinde, trak man lod om hvem, der skulle spille mod hvem – ikke et sekund før. Oprindeligt havde det været tanken at lave en vind-eller-forsvind turnering, men da FIFA ikke var klar over helt præcist hvor mange af de 16 inviterede hold, der ville dukke op, så valgte de i stedet en model, hvor holdene startede i grupper og derefter spillede efter cup-systemet. Det betød, at de 13 hold var inddelt i fire grupper, en med fire hold og de tre øvrige med tre hold i hver. Frankrig var endt i Gruppe 1 sammen med Mexico, Argentina og Chile.

I 1930 var Frankrig ikke et særlig godt fodboldhold. De havde formået at vinde sølvmedaljer under De Olympiske Lege på hjemmebane i Paris i 1900, da fodbold var en demonstrationssport, men holdet havde bestået af amatører samlet til legene. Den første officielle fodboldkamp Frankrig spillede under Fédération Française de Football var en 3-3 kamp ude mod Belgien 1. maj, 1904.

Det var også en kamp imod Belgien, der repræsenterede franskmændenes sidste sejr, før de ankom til Uruguay, idet de havde slået belgierne en måned før, den første kamp skulle sparkes i gang i de nye verdensmesterskaber. Men den sejr havde været Frankrigs første i de 11 seneste forsøg, og det så ikke godt ud for holdet.

Heldigvis for franskmændene var Mexico i en endnu værre forfatning. Da deres landshold ankom til Uruguay, havde de aldrig prøvet andet end at tabe – undtagen i et enkelt tilfælde, hvor de havde spillet imod Guatemala. Derfor var der håb for franskmændene, der også følte, de måtte vise lidt stolthed over, at FIFA oprindeligt var startet som en fransk idé, og at FIFAs hovedkvarter lå i Paris. Derudover var Jules Rimet – en franskmand – præsident for FIFA, og det lagde også et lille ekstra pres på spillernes skuldre. Heldigvis var det ikke for meget for dem.

To kampe blev sat i gang samtidig. Frankrig imod Mexico, og USA imod Belgien. Klokken 15.00 blev den historiske begivenhed et faktum, men 19 minutter senere, blev der skrevet en endnu vigtigere side i bogen, da Lucien Laurent scorede det første mål i VMs historie.

Ikke alene havde Mexico i deres seneste turneringskamp mod Spanien under De Olympiske Lege i 1928 tabt med hele 7-1, men på den sydlige halvkugle var det officielt vinter. Blot aftenen før var der faldet sne, og det var ikke noget, mexicanerne var glade for.
Frankrig spillede klart bedst i kampen, og selvom målmand Alex Thépot blev skadet efter en halv times spil, hvilket sendte Augustin Chantrel ind i målet for at forsvare på et hold, der nu kun var ti mand dybt, så lykkedes det aldrig mexicanerne at lægge mere pres på europæerne.

Før halvlegspausen havde Marcel Langiller og André Maschinot gjort det til 3-0. Juan Carreño gav mexicanerne en lille smule håb i 70. minut, da han sendte en aflevering fra Dioniso Mejía i netmaskerne, men tre minutter før tid fandt den lynhurtige Langiller igen Maschinot, der scorede sit andet mål i kampen. Frankrig vandt kampen 4-1. De tabte de to næste kampe 1-0 til Argentina og 1-0 til Chile, men kampen ville altid blive husket for at være den med det aller første VM-mål nogensinde. I den anden kamp vandt USA 3-0 over Belgien, men deres første mål før ikke før 41. minut.
Lucien Laurent var den sidste overlevende spiller fra den berømte kamp, da han døde den 11. april, 2005. Laurent blev 97 år gammel.