torsdag den 16. december 2010

Legenden må indstille sig på sørgeligt farvel
Brett Favre spiller altid og med alle mulige skader. Men nu kan han være færdig på topplan.

Da Minnesota Vikings Brett Favre for to uger siden i kampen mod Buffalo Bills blev tacklet i jorden, kostede det ham mere, end han nok havde regnet med.
En sæson, der i forvejen havde været meget skuffende rent sportsligt, så ud til meget brat at skulle slutte. Og havde det været enhver anden quarterback, ville eksperterne heller ikke have brugt et sekund på at diskutere det.
Men dette var Brett Favre.
Manden er 41 år og han havde spillet 297 grundspilskampe i træk. Hertil kan vi lægge 24 slutspilskampe for både Green Bay Packers og Minnesota Vikings.
Han var og er indbegrebet af en ’tough guy’, og Favre er ikke sådan bare til at lægge ned. Han har spillet med rygskader, brækkede fingre, brækkede fødder og meget mere. Favre spiller altid.
Men i weekendens nederlag til New York Giants – en kamp, der på grund af uvejret i Minnesota måtte udskydes fra søndag til mandag og desuden måtte spilles i Detroit – der spillede Brett Favre ikke. Han havde ingen følelse i sin kastearm, der stadig var klædeligt lilla – et match til hans Vikings-trøje.
I stedet var det hans backup, Tarvaris Jackson, der stod bag center, og det er det måske også i mandagens kamp mod Chicago Bears.
Men er dette det sidste, vi har set til Brett Favre? Er han færdig? Og hvad bør træner Leslie Frazier gøre, hvis Favre melder sig spilleklar?
Hvis vi skal lave en liste over de ti bedste quarterbacks i historien, så er det overvejende sandsynligt, at Brett Favre ikke er med på listen.
Selv blandt de nuværende quarterbacks ville han have svært ved at nå ind blandt de ti bedste. Men hvad er det så, der gør Favre til så godt stof for medierne?
Ja, for det første er han nok den mest underholdende quarterback. Når Favre spiller, ryger de amerikanske tv ratings gevaldigt i vejret, og det betyder penge i banken.
Han fylder fodboldstadions, han skaffer ’folk i sæderne’, som man siger.
Hans imponerende gå-på-mod og hans ’aldrig-give-op’-mentalitet smitter simpelthen af på omgivelserne. Og det er selv om vi aldrig ved, om det bliver en dag, hvor han kaster over 300 yards med 4 touchdowns og afgør kampen med en drømmekast i sidste sekund, eller om det bliver en dag, hvor han kaster fire interceptions, og holdet taber.
Favre er altid underholdende. Han spiller med en glæde og entusiasme som en rookie. Han er seværdig. Han trækker tilskuere, fans, opmærksomhed og reklamekroner til sig. ”Favre is money”, som de siger på de kanter. Og nu er det snart slut.
Gennem de seneste sæsoner har Brett Favre først i sidste sekund besluttet sig for, om han ville spille. På den måde har han igen fået masser af opmærksomhed. Men sådan bliver det ikke næste år. Favre vender ikke tilbage.
For der er ikke noget at vende tilbage for. Han har ikke haft en god sæson. Hans krop er mørbanket, han spiller på et middelmådigt hold, og hans rekord for flest kampe i træk er brudt.
Den bliver meget svært at slå (Peyton Manning er over fem skadesfri sæsoner bagud med 205 kampe). Men hvad sker der, hvis Favre melder sig klar til denne uge?
Leslie Frazier kan sagtens vælge at spille ham. Med kun tre kampe tilbage kan Vikings alligevel ikke nå slutspillet. Men vil det være klogt? Vil det ikke være klogere at afprøve Tarvaris Jackson og se, om han er manden, de skal satse på næste år, eller om de skal ud og handle sig til en ny quarterback? Det er trods alt en forretning.
Én ting er sikkert: Brett Favre har været sublim underholdning gennem tyve fantastiske sæsoner, hvor han har sat et hav af rekorder og spillet i to Super Bowls og vundet den ene.
Så det vil være en skam at se ham slutte af i joggingbukser på sidelinjen. Og hvis ikke Frazier vil lade ham spille i det, der med al sandsynlighed bliver en udendørs kamp i kulden i Minnesota på University of Minnesotas stadion, så er der kun to udekampe tilbage, mod Eagles i Philadelphia og mod Lions i Detroit.
Lad os se ham slutte af med et brag. Lad os se ham i uniform, i kamp og med et stort smil på læben.
Han fortjener hele ligaens hyldest, når han går ud af døren for sidste gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.