søndag den 31. januar 2010

En mands betydning


Foto: Al Tielemans/Sports Illustrated

Fredag valgte Arizona quarterback Kurt Warner at trække sig tilbage fra NFL. I ingen anden division i NFL har en quarterback haft så stor betydning end i NFC West. Og når Warner vælger at trække sig tilbage, er det både et stort tab for Cardinals og en kæmpe åbning for de tre øvrige hold i divisionen.

San Francisco 49ers, der i år endte på 8-8 i kampe, kunne let være kommet i slutspillet, hvis marginalerne havde været på deres side. Seattle Seahawks får med den nye head coach Pete Carroll ved roret endnu bedre mulighed for avancement, og St. Louis Rams, som Warner var med til at føre til deres første Super Bowl sejr, har alle muligheder for at forbedre deres dårligste resultat nogensinde, årets 1-15 sæson. Intet andet sted i ligaen kan en spillers afsked skabe så mange ændringer.

Da unge Warner i 1994 var færdig på University of Northern Iowa, blev han ikke draftet af noget NFL-hold. I stedet blev han inviteret med i training camp i foråret hos Green Bay Packers. Problemet var, at de øvrige quarterbacks på holdet var Brett Favre, Mark Brunell, der havde vundet det nationale college mesterskab med Washington Huskies og siden blev en stor stjerne for Jacksonville Jaguars samt Ty Detmer, der havde vundet Heismann Trophy som den bedste college spiller. Warner fik ingen kontrakt hos Packers.

Det var i denne periode, at Warner tog job i Hy-Vee grocery store i Cedar Falls for 5,50 dollars i timen. Her satte han varer på hylderne, mens han desperat forsøgte at holde sin drøm i live. Han fik job som quarterback på Iowa Barnstormers Arena Football-hold. Han gjorde arbejdet med stor succes og skaffede sit hold en plads i Arena Bowl både i 1995 og i 1996, mens han selv kom på all-star holdet begge år.

I 1997 fik han lov til at komme til prøve hos Chicago Bears, men han blev forhindret på grund af en skade i ramen, han pådrog sig på sin bryllupsrejse - desværre ikke af de årsager, som nogle måske kunne have troet. Han var blevet bidt af en edderkop og kunne ikke møde op.

I 1998 var han heldigere. Han kom på prøve hos St. Louis Rams, og de hyrede ham som backup quarterback til Trent Green. Som en del af hans indførelse i klubben, sendte de ham til NFL Europe, hvor han blev årets bedste quarterback hos Amsterdam Admirals. Sjovt nok var hans backup hos Admirals ingen ringere end Jake Delhomme, der selv senere skulle blive en stor NFL-stjerne for Carolina Panthers.

I 1999 var han så endelig på plads, og i ti år har han skrevet historie i NFL. Han har i sin periode som quarterback ført to forskellige hold i Super Bowl, som uden hans indsats aldrig ville været nået i nærheden af den store finale. St. Louis Rams og Arizona Cardinals ville begge have befundet sig væsentligt længere nede af rangstien, hvis ikke det havde været for den kære gudfrygtige Kurt Warner.

Warner vil blive savnet. Han har en Super Bowl ring og to Super Bowl nederlag. Han har to liga MVP-titler. Han har været i Pro Bowl fem gange. Og kommer han ikke i Hall of Fame, er det en forbrydelse.

Warner skal nu til at være fuldtids-far for sine syv børn, og ingen kunne fortjene bedre at blive hyldet end NFLs mønster-"elev". Nu skal depechen overrækkes til Matt Leinart, som helt sikkert har potentialet men endnu ikke helt har haft mulighed for at vise det. Og den åbne plads åbnmer masser af muligheder i hele ligaen. Det er eksempelvis ikke spor utænkeligt, at Donovan McNabb fra Philadelphia Eagles vil kunne finde på at udfylde pladsen efter Warner.

Men Faktum er, at Warners afsked vil være et voldsomt tab for en organisation, der for alvor har taget skridtet ud af sumpen og er et afligaens absolut bedste hold nu. Og faktum er også, at de øvrige hold i divisionen vil klare sig bedre end sidste år. I hørete det her først. Rams får en bedre sæson end 1-15. Seahawks bliver bedre end 5-11. Og San Francisco 49ers vinder med al sandsynlighed NFC West næste år. Skal Cardinals selv tilbage i slutspillet, skal der ske mirakler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.