tirsdag den 26. januar 2010

Favres fantastiske færd


Søndag aften spillede quarterback Brett Favre sin hidtil sidste kamp i NFL. Vi ved ikke, om han kommer tilbage igen næste år, for det ved vi aldrig, når en sæson slutter. Men vi ved, at han har afsluttet sit 19. år i National Football League og måske spillet sin bedste sæson nogensinde.

I løbet af sæsonen har han i alt kastet 38 touchdowns og blot 9 interceptions. Alligevel er der en kedelig chance for, at han i den nærmeste fremtid mest vil blive husket for den interception, der måske var hans sidste kast i karrieren. Efter at have domineret gennem det meste af kampen og haft et markant bedre offense end New Orleans Saints, forsøgte Brett Favre i de sidste minutter at dirigere sine tropper ned ad banen for at skaffe de afgørende point.

Vikings havde haft ikke mindre end 6 fumbles, hvoraf de selv havde fået fat på de tre af dem, og Favre selv havde kastet en enkelt interception. Alligevel havde han tid på klokken til at få sit hold ud af den 28-28 stilling, de stod med. Et fantastisk kast til Sidney Rice fik Vikings inden for field goal-afstand. Men da der skulle lægges låg på, gik det galt. Først fik Vikings en 5 yard straf, fordi der havde været 12 mand på banen. Den straf blev afgørende for det andet, der skete.

Straffen fik Vikings uden for field goal afstand, og derfor blev Brett Favre nødt til at kaste bolden. Havde de ikke fået straffen, havde Favre måske sagtens kunnet finde på at kaste bolden, men han havde muligheden for at lade Adrian Peterson eller Chester Taylor løbe med den. Det betød, at Saints-forsvaret havde været nødt til at dække alt af. Efter straffen kunne de udelukkende koncentrere sig om kastet.

De valgte at lægge ekstra pres på Favre, der blev presset ud af højre side af den offensive 'lomme', hans linjemænd havde lavet til ham. På farten kastede han bolden mod venstre for igen at finde Sidney Rice. Porter kom på tværs og interceptede bolden. Favres sidste kast var en realitet. Ugen før havde Favre lavet nøjagtigt samme kast - med stor succes.

Saints fik altså bolden tilbage, og Vikings kunne ikke afgøre kampen. Vi måtte ud i overtid. Der havde Favre været før. Men problemet er formen. I princippet kan kritikere af overtids-reglerne hævde, at årets NFC-finale blev afgjort på et mønt-kast.
New Orleans Saints vandt møntkastet, fik bolden og gik ned og scorede det afgørende field goal. Brett Favre nåede aldrig at se bolden i overtime. Kampen var slut. Saints er i Super Bowl.

Tilbage stod en meget skuffet Brett Favre. Han var blevet kastet ud i situationen, da 12 mand løb på banen til spillet før. Nu forsøgte han sig på sin velkendte "gunslinger"-manér at skabe noget; at gøre det umulige. At lave 'en Favre'. For når man har været i ligaen så længe, så har man lagt navn til et par ting. Det lykkedes bare ikke. Og nu står han så med risikoen for at blive husket som ham, der altid kastede interceptions. Ham, der endte med at knække.

Brett Favre har i mange år været en stor dreng på en legeplads, og han har formået at spille spillet på den måde. Ingen andre har nogensinde gjort, hvad han har gjort. Og chancerne for, at nogen igen kommer til at gøre det, er stort set lig nul. Brett Favre bør huskes for den sæson, han har haft. Han bør huskes som den quarterback, der har sat flest rekorder nogensinde. Og han bør mindes som en af de største i sporten nogensinde. Men måske er det alligevel for tidligt. For han vender vel bare tilbage igen næste år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.