lørdag den 15. maj 2010

For 72 år siden: Da Wilimowski blev tacklet


Ernest Wilimowski var en fantastisk fodboldspiller, der stadig indeholder VM-rekorden for flest scorede mål for et tabende hold.
Tilsyneladende havde Brasiliens Domingos da Guia læst den forkerte manual, da han under VM i 1938 tacklede Polens Ernest Wilimowski, for han valgte at nedlægge ham på vaskeægte rugby-manér.

Kampen mellem Brasilien og Polen under VM i 1938 var måske den bedste kamp i VMs historie. Det var en kamp, der havde alt, og måske er det ikke så svært at forstå, hvorfor en kamp fra dette VM skiller sig så markant ud.

Nazi-hilsener blev flittigt brugt før, under og efter kampene, anti-fascistiske protester blev gennemført, en enkelt nation var simpelthen ophørt med at eksistere, da Anschluß knyttede Østrig til Tyskland, en træner var blevet truet på livet og meget, meget mere.

Kampen blev spillet i en runde, hvor det tabende hold måtte forlade turneringen efter bare en enkelt kamp. Dette var den 5. juni, 1938 i Strasbourg, og 13.452 tilskuere var vidner til i hvert fald den mest underholdende kamp i fodbold-VM’s historie.

Brasilien havde ikke spillet en landskamp uden for Sydamerika i mere end et år, og de havde tabt i overtid til Argentina i Copa América. Men det flotte resultat var stadig ikke nok til at få træner Adhemar Pimenta til at vælge de samme spillere til holdet i Frankrig. I stedet gjorde han plads til ikke mindre end syv nye navne. Leônidas havde ikke været på landsholdet siden 1934, men han blev valgt igen, og det skulle vise sig at være en rigtig god ide.

Én af de bedste angribere i Europa på dette tidspunkt var den 21-årige Ernest Wilimowski fra Polen, men den måske mest respekterede var Fryderyk Scherfke, der havde været en dominerende spiller i den polske liga i slutningen af 20’erne og op gennem 30’erne.

Scherfke var født i Tyskland 7. september 1909 og debuterede på landsholdet 2. oktober 1932 mod Letland. Han var også en del af det hold, der blev nummer fire til de Olympiske Lege i Berlin i 1936, hvor Italien vandt.

Mens det var Wilimowski, der med fire mål i kampen mod Brasilien stjal rampelyset, skulle Scherfke blive kendt som ham, der scorede det første mål på straffe, efter Wilimowski var offer for en af de mest vanvittige tacklinger nogensinde i en VM-kamp.
I kampens 23. minut forsøgte Wilimowski, der havde seks tæer på sin højre fod, at løbe forbi forsvarsspilleren Domingos da Guia, der ikke bare havde tænkt sig at lade stå til. Da Guia var kendt som Den Guddommelige Mester og var sidste bastion i et nyt og forbedret forsvar. Han spillede for Flamengo og var en meget populær spiller.
I dette tilfælde tog han fusen på alle sine medspillere, trænerne og dommeren såvel som alle dem, der kiggede på, da han tacklede Wilimowski på vaskeægte rugby-manér. Da Guia havde begge sine arme rundt om Wilimowskis hofter og væltede den farlige polak om på jorden.

Scherfke scorede på det efterfølgende straffe, og Polen udlignede til 1-1. Fem minutter tidligere havde Leônidas bragt Brasilien foran, og snart efter gjorde Romeu og Perácio det til 3-1 sydamerikanerne.

Med to mål i 53. og 59. minut levede Wilimowski op til sit ry som Europas bedste angriber, men Perácio bragte igen Brasilien foran. Wilimowskis mål et minut før tid bragte balance i regnskabet, og med 4-4 på tavlen måtte holdene ud i overtid.

Tre minutter inde i overtiden scorede Leônidas sit andet mål, og i 104. minut fuldendte han sit hattrick, før Wilimowski lavede sit fjerde mål. Wilimowski blev den første spiller, der scorede fire mål i en VM-kamp, og han er stadig den eneste, der har gjort det for det tabende hold i en VM-kamp.

Under krigen blev Wilimowski tvunget til at spille for det tyske landshold, og da han arbejdede som politimand, undgik han at ryge til fronten. Hans mor blev sendt til Auschwitz, fordi de var af polsk afstamning, men tyskerne blev så glade for Wilimowski, at han undgik ydmygelsen ved at blive sendt væk eller at skulle gå rundt med et stort ”P” på sin jakke for ”Polak”. Wilimowski fortsatte med at spille fodbold på højeste niveau, indtil han var 45 år gammel. Han døde i Karlsruhe i Tyskland i 1993.
Efter VM blev Scherfke hentet til den tyske Wehrmacht, hvor han var chauffør i det hemmelige politi, Gestapo. Som chauffør lykkedes det ham at hjælpe et stort antal af sine tidligere holdkammerater, der ellers var i kikkerten hos tyskerne. Fryderyk Scherfke døde i Vestberlin i 1983.

Leõnidas blev topscorer ved VM i 1938 med syv mål. Han sluttede sin aktive karriere i 1950 og døde i 2004 i São Paulo 90 år gammel.

Domingos Antônio da Guia, der havde tacklet Wilimowski på så excentrisk en måde, døde i 2000 i Rio de Janeiro 87 år gammel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.