onsdag den 12. maj 2010

Husker du? Farvel til Maradona


Diego Maradona var ikke bare overraskende fit men nærmest euforisk, da han overtog styringen på det argentinske hold under VM i 1994.Efter to fantastiske kampe og to sejre i kassen blev Diego Maradona taget for at have brugt doping og smidt ud af VM i USA i 1994. Argentina vandt ikke flere kampe.


Det er ikke altid let at sige farvel, men Diego Armando Maradona, en af de bedste og mest betydningsfulde spillere i VMs historie, kunne nok godt have ønsket sig en anden udgang på sin VM-karriere end den, han oplevede i 1994.

Diego Maradona var 33 år, da VM i USA begyndte, og han skulle slet ikke have været der. Officielt repræsenterede han argentinske Newell’s Old Boys, men havde kun spillet syv kampe for klubben og led af stærk overvægt og manglende form efter at have indtaget alt for meget vin, alt for meget mad og alt for mange stoffer. Et billede af Maradona taget et par måneder før VM viste helt tydeligt, at han umuligt kunne blive klar til turneringen startede.

Et resultat af Maradonas manglende form var, at Argentina ikke havde spillet godt i deres kvalifikations-runde. De havde afsluttet en forfærdelig turnering med at tabe 5-0 hjemme til Columbia og havde kun kvalificeret sig til USA gennem to playoff-kampe mod Australien. Efter 1-1 i Sydney, vandt de 1-0 hjemme i Buenos Aires.

De fleste eksperter var mildest talt overraskede, da de så en fuldstændig veltrænet Diego Maradona stille op for Argentina den 21. juni, 1994 på Foxboro Stadion omkring 17 miles syd for Boston for at spille imod Grækenland i deres åbningskamp. Hans forvandling var uhyggelig og ikke normal.
Det var ikke kun Maradona men hele holdet, der kom blæsende ud af starthullerne. Efter kun to minutter driblede Gabriel Batistuta hele vejen fra midten af banen gennem grækernes forsvar og bankede bolden forbi målmand Antonis Minou til stillingen 1-0. For Argentina var dette en absolut drømmestart på turneringen.

Lige før halvleg fintede Batistuta en aflevering til José Chamot og fyrede bolden i mål fra kanten af straffesparksfeltet.

Da en halv times tid var spillet, afsluttede Maradona nogle elegante et-to afleveringer med et brag af et venstrebensskud i nettet, hvorpå han løb ud mod kameraet ved sidelinjen og stak sit euforiske fjæs helt op i skærmen som for virkelig at lade alle tvivlerne vide, at han for alvor var tilbage. Batistuta sluttede festen med at score på straffe i sidste minut. Argentina havde åbnet turneringen med en 4-0 sejr over grækerne.

Nigeria havde slået Bulgarien 3-0 i deres åbningskamp, og de blev ikke overraskende anset for at være det bedste afrikanske hold, der nogensinde havde været med i VM. Mange havde dem som favoritter i Gruppe D, men den imponerende indsats af Maradona og hans holdkammerater havde måske ændret den holdning en anelse.

Da Samson Siasia skød bolden over den argentinske målmand Luis Islas i 8. minut i den næste kamp, så det kort ud til, at den originale profeti måske ikke havde været helt ved siden af. Men du kan aldrig slappe af i en kamp, hvor Maradona står på den anden side. I 22. minut fandt det 33-årige boldgeni med et perfekt frispark Claudio Caniggia, der udlignede sikkert.

Syv minutter senere fandt Maradona Batistuta med et hælspark, og Batistuta skød hårdt og lavt. Peter Rufai i Nigerias mål kunne ikke holde bolden, og igen var Caniggia på plads for at tage sig af situationen. Han bragede bolden op i nettaget.

Nigeria kom sig aldrig over det, og mens alle skrev historier om Maradonas fantastiske ”genfødsel”, gik det de fleste næser forbi, at Caniggia selv var blevet ”genfødt”. Det var blot en måned siden, han var kommet tilbage fra sin udelukkelse på grund af kokain. En mere interessant historie om stoffer skulle dog snart se dagens lys, og så glemte alle historien om Caniggia.

Maradona blev testet positiv for fem forskellige præstationsfremmende midler, og da et af dem var efedrin, fik alle svaret på, hvordan Maradona havde formået at tabe så mange kilo så hurtigt. Han havde tidligere måttet forlade Napoli i skam efter at have kæmpet med afhængighed af kokain, hvorefter han var med i en kampagne mod stoffer. I 1997 blev han igen testet positiv.

Diego Armando Maradona var ude af VM. Han nåede at spille 21 VM-kampe, vandt turneringen én gang og blev nummer to én gang. Han havde haft en fantastisk karriere. Men sikke en sørgelig måde at slutte den på.

Maradona valgte at blive i USA og heppe på sit hold, og han arbejdede også som ekspert på en argentinsk radiostation. Men på banen kunne Argentina ikke fungere uden deres naturlige leder. Okay, de var allerede videre til næste runde, da de tabte 2-0 til Bulgarien, men de forsøgte faktisk at vinde kampen. De kunne bare ikke.

I ottendedels-finalerne slog Rumænien Argentina ved simpelthen at spille bedre og mere organiseret fodbold. Maradona var savnet som aldrig før, og kameraerne fandt ham konstant ude på tilskuerpladserne. Men Maradona var ude. Og det samme var Argentina nu også.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.