søndag den 30. maj 2010

Husker du? Kampen der ændrede reglerne i VM


Vesttyskland og Østrig spillede den mest skandaløse kamp nogensinde i VMs historie.

I den sidste gruppekamp mellem Østrig og Vesttyskland i VM i Spanien i 1982, skulle tyskerne vinde, og østrigerne matte ikke tabe for stort, for at begge hold skulle gå videre. Derfor besluttede de at få det til at ske.

Når man taler om skandaler under fodbold-VM, er der især en kamp, der springer i øjnene: kampen mellem Østrig og Vesttyskland fra 1982 i Spanien.

Efter en skidt indsats i 1-2 nederlaget mod Algeriet og en komfortabel 4-1 sejr over Chile, var det en bydende nødvendighed, at Vesttyskland slog Østrig for at kunne kvalificere sig til 2. runde.

Østrig havde slået Chile 1-0 og Algeriet 2-0, men idet Algeriet havde slået Chile 3-2 tidligere på dagen, så havde både Østrig og Algeriet efter den overraskende sejr over tyskerne fire point. Det betød, at hvis Østrig tabte med tre mål eller derover til tyskerne, så ville Algeriet følge tyskerne ind i næste runde.

Kampen begyndte med tempo og højt niveau, og allerede efter 11 minutter viste venstre wing Pierre Littbarski nogle af sine fabelagtige evner og sendte en perfekt bold indover, hvorefter den store Horst Hrubesch stort set kun behøvede at løbe ind i bolden for at score. 1-0 til tyskerne.

Nu havde tyskerne fået deres vigtige mål, og hvis de blot kunne holde denne stilling eller måske endda udbygge føringen lidt, så ville de gå videre. Men faktum var, at de ikke behøvede et mål mere, hvilket betød, at de reelt ikke behøvede at gøre så meget mere – så det gjorde de ikke.

Østrigerne blev taget lidt på sengen af det hurtige mål, og de var tydeligvis bange for, at deres storebror mod nord ville løbe dem over ende og eliminere dem fra en plads i næste runde. De besluttede hurtigt, at de kunne leve med et 1-0 nederlag, og at de reelt ikke behøvede at gøre så meget mere – så det gjorde de ikke.

Algeriets spillere kunne ikke gøre andet end at kigge på udefra, mens 22 spillere fra to nabolande i Europa langsomt vandrede rundt på banen og spillede bolden lidt frem og lidt tilbage, lidt til den en side og lidt til den anden. Ingen af dem ville gøre noget for at ødelægge den gensidigt givende situation for begge hold. Det var en pinsel at se på.

Brød vesttyskerne nogle love eller regler? Nej, det gjorde de ikke. Brød østrigerne nogle love eller regler? Nej, de gjorde ikke noget ulovligt. Men de var deltagere i en af de mest skandaløse aftalte kampe i VMs historie set ud fra det synspunkt, at det var en stiltiende aftale, der blev truffet på stedet mellem de to hold. Den skotske dommer Bob Valentine var fuldstændig magtesløs.

Hjemme i Vesttyskland gav aviserne udtryk for den samme afsky, som fansene havde gjort under hele turneringen på grund af tyskernes dårlige spil, og de bad spillerne om at skamme sig over deres manglende indsats. En enkelt spansk avis kaldte endda hele affæren for ”El Anschluss”, men den tyske manager Jupp Derwall viste overhovedet ingen forståelse for kritikken og forklarede blot, at deres mål hele tiden havde været at gå videre til næste runde og ikke at spille flot fodbold. Spillerne syntes at være af samme opfattelse, idet Lothar Matthäus i et interview sagde, at Vesttyskland var gået videre, og det var det eneste, der betød noget.

Fansene var slet ikke tilfredse, og flere hundrede af de mest trofaste samledes under vinduerne på de tyske spilleres hotel i håb om at få en eller anden form for forklaring. Som en slags sidste ydmygelse af deres fans kastede spillerne vand-balloner imod dem. Deres popularitet havde nået nulpunktet.

Efter kampen meddelte FIFA hurtigt, at reglerne ville blive ændret fra den dag. Ved de fremtidige VM-slutrunder skulle de sidste to kampe i alle grupper spilles samtidig, så ingen kunne spille på de andres resultater. I dag er Østrig og Vesttyskland dog stadig husket for at have spillet den mest forfærdelige og skandaløse kamp nogensinde ved et VM.

Vesttyskland:
Harald Schumacher
Hans-Peter Briegel
Paul Breitner
Karl-Heinz Förster
Wolfgang Dremmler
Pierre Littbarski
Horst Hrubesch 68
K.-H. Rummenigge 66
Felix Magath
Uli Stielike
Manfred Kaltz

Reserver:
Lothar Matthäus 66
Klaus Fischer 68

Manager:
Jupp Derwall

Østrig:
Friedl Koncilia
Bernd Krauss
Erich Obermayer
Josef Degeorgi
Bruno Pezzey
Roland Hattenberger
Walter Schachner
Herbert Prohaska
Hans Krankl
Reinhold Hintermaier
Heribert Weber

Reserver:
None used

Manager:
Georg Schmidt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.