tirsdag den 6. juli 2010

Husker du? Da Uruguay klarede ærterne

Skotlands møde med Uruguay under VM i 1954 blev en fantastisk underholdende affære for de 34.000 tilskuere, men skotterne selv kunne nok godt have undværet oplevelsen.

Før kampen mod Uruguay i VM i 1954, sagde den skotske anfører Willie Cunningham worded berømte ord: “Hvad skulle forhindre os I at slå Uruguay?” Svaret var: Uruguay.

Hvis du er fan af angrebsfodbold og mange mål, så var VM i 1954 helt fantastisk. I 26 kampe blev der scoret i alt 140 mål. De store favoritter til titlen, Ungarn, scorede hele 27 mål i fem kampe. De lagde ud med en 9-0 sejr over Sydkorea. Derpå slog de Vesttyskland 8-3, før de vandt 4-2 over Brasilien. De besejrede de regerende mestre fra Uruguay med 4-2, før de sluttede af med overraskende at tabe finalen 3-2 i repriseopgøret mod Vesttyskland.

Det var dog ikke kun ungarerne, der bidrog til VM i 1954 med højtscorende kampe. Tyrkiet vandt 7-0 over Sydkorea, og vesttyskerne slog tyrkerne 7-2. Men da Østrig slog værtsnationen Schweiz 7-5 var det – og er stadig – det højeste antal mål, der nogensinde er scoret i en og samme VM-kamp.

Skotland var med ved VM for første gang nogensinde og havde mistet deres manager Andy Beattie, efter de havde tabt 1-0 til Østrig i deres første kamp i gruppe 3. Han var blevet hyret som manager i februar måned men havde indgivet sin afskedsbegæring, efter han så sit hold tabe trods en fantastisk indsats mod et af Europas aller bedste landshold. Beattie ville simpelthen ikke længere være del af et system, hvor en komite hjemme i Skotland valgte hans spillere og kun havde givet ham tretten spillere at vælge imellem i Schweiz.

De skotske spillere havde dog masser af selvtillid efter Østrig-kampen. De var overbeviste om, at de kunne skabe en sensation mod de regerende verdensmestre. Faktisk var de så klar til opgaven, at deres anfører, Willie Cunningham, før kampen modigt udtalte: ”Hvad skulle forhindre os i at slå Uruguay?”

Svaret på det spørgsmål viste sig at være ganske simpelt: Uruguay.

Det var en meget varm dag på Sankt Jakob Stadion i Basel den 19. juni, 1954, da 34.000 tilskuere så de to hold komme på banen. De ville nok aldrig have kunnet regne ud, at de skulle være vidne til noget af det bedste underholdning nogensinde på en fodboldbane.

Julio César Abbadié fangede bolden foran Jock Aird og fandt Carlos Borges foran målet. Borges slap fri af et par forsvarere, før han fyrede en bombe op over målmand Fred Martin og ind i målet.

To skotske forsvarere jagtede Juan Schiaffino, men foran mål fandt han Omar Míguez, der scorede Uruguays andet mål. 2-0 stillingen holdt til halvlegspausen.

Anden halvleg var absolut forfærdelig for Skotland. I 48. minut scorede Borges til 3-0, før Abbadié lavede det næste med et skud i det lange hjørne. Stillingen var 4-0, og der manglede endnu 35 minutter af kampen. Skotlands spillere var tydeligvis ikke på bølgelængde med deres anfører, der før kampen så modigt havde stillet sig frem med sin udtalelse.

Borges driblede forbi en forsvarsspiller og bankede bolden i nettet i 58. minut, og otte minutter før tid gjorde Míguez det til 6-0. Da der blot manglede tre minutter, driblede Abbadié rundt om Fred Martin og scorede til slutresultatet 7-0.

Dette var et resultat, skotterne aldrig nogensinde ville glemme, og de ville måske i fremtiden være en anelse mere forsigtig, før de spåede om udfaldet af en kamp. Dette var deres første deltagelse i et VM. De måtte tage hjem efter en samlet score på 0-8.

Uruguay, derimod, kom i kvartfinalen, hvor de slog England 4-2. I semifinalen mod Ungarn lykkedes det holdet at score to sene mål og sende kampen i forlænget spilletid, hvor de til sidst måtte strække gevær overfor mægtige Ungarn